Nieuw: Ali en Sophie vieren het Suikerfeest

In mei 2018 verschijnt het prentenboek ‘Ali en Sophie vieren het Suikerfeest’.

‘Ali en Sophie vieren het Suikerfeest’ is gebaseerd op het gelijknamige voorleesverhaal uit Sesamstraat van mijn hand. Het prentenboek vertelt op een voor kinderen begrijpelijke manier wat de gedachte is achter het Suikerfeest. Klik hier voor een paar pagina’s uit het boek.

U kunt dit boek bestellen door hier te klikken.

De stem van Bever

De Stem van BeverX

Olifant en Varken wonen al jaren op een mooie plek bij de rivier als ze op een dag een vreemd dier tegenkomen, Bever. Bever bouwt een mooi huis en wil graag vriend worden van Olifant en Varken. Maar die zijn bang voor de vreemdeling en willen niets met hem te maken hebben! Mooi prentenboek over een altijd actueel onderwerp. De tekst, die in de paginagrote illustraties staat, is goed voor te lezen. Het onderwerp wordt op een eenvoudige manier verteld en raakt de lezer en luisteraar. De illustraties zijn in rustige, vrolijke kleuren getekend en laten goed de sfeer van het verhaal zien en voelen. Mooi prentenboek met schitterende illustraties om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar, om de boodschap over te brengen of om gewoon een mooi verhaal te vertellen (recensie door C. de Kievit).

Op de omslag staan ze nog tegenover elkaar: aan de ene kant Bever met zijn timmergereedschap, kennelijk van plan ergens een nieuw bestaan op te bouwen; aan de andere kant Olifant en Varken, wier houding uitdrukt dat ze Bever als indringer beschouwen. Op de laatste bladzijde zijn ze met zijn drieën een mooi huis aan het bouwen. De makers van dit prachtige prentenboek hebben voor een thema gekozen dat sterk leeft in onze samenleving. Ze hebben het op een weldoordachte en voor jonge kinderen zeer toegankelijke manier gebracht, tekst en tekeningen vullen elkaar goed aan. Dat de mensen met hun hebbelijkheden door dierfiguren worden verbeeld, is een juiste keuze. Want dieren werken vertederend en dat nodigt de lezertjes al gauw uit om zich in te leven en zelf over het onderwerp na te denken. Ik kan dit prentenboek warm aanbevelen (recensie door Hetty Paërl)!

Een boek dat niet mag ontbreken in welk gezin of school dan ook. Ik heb dit prachtige boek aan de juf van mijn kinderen gegeven van Daltonschool De Regenboog in Duivendrecht.

Prentenboek voor 3-5 jarigen maakt mechanismen van discriminatie inzichtelijk. Henna Goudzand-Nahar heeft met een uitstapje naar de dierenwereld een mooi kinderverhaal geschreven waarin ze vijandigheid tegen nieuwkomers in de samenleving aan de kaak stelt.
Olifant en Varken wonen in het bos wanneer ze op een dag lawaai horen bij de rivier. Ze gaan kijken en zien Bever, hun nieuwe buurman die een dam bouwt in de rivier. Bever begroet hen vriendelijk, maar Olifant en Varken zijn niet blij met de komst van Bever. Ze staan niet open voor nieuwe bewoners in het bos en maken Bever duidelijk dat hij moet vertrekken. Bever druipt af maar al snel ontdekken Olifant en Varken dat ze hun nieuwe buurman missen. Ze realiseren zich dat het fout was om Bever weg te jagen en gaan hem zoeken in het bos. Wanneer ze Bever ‘s avonds in het bos vinden is het alsof ze een vriend terug vinden. Ze vragen Bever bij hen in het bos te komen wonen en als teken van dank helpen Olifant en Varken bij het bouwen van een prachtig huis voor Bever.
Olifant en Varken hebben vooroordelen ten opzichte van een vreemdeling. Hun houding is er eentje van ‘onbekend maakt onbemind’. Wanneer ze Bever hebben weggejaagd blijven ze met een gevoel van leegte achter. Bever heeft met zijn opgewekte karakter hun saaie leven een beetje kleur gegeven. Ze realiseren zich dat hun vooroordelen nergens op gebaseerd zijn. Olifant en Varken hebben vooral een les over zichzelf geleerd.
De auteur is erin geslaagd om kinderen spelenderwijs te leren dat nieuwkomers door hun achtergrond de samenleving verrijken. Kinderen leren dat een negatieve houding ten opzichte van vreemdelingen niet loont. Door vooroordelen plaats je jezelf in een isolement omdat je niet openstaat voor nieuwe contacten. Daarmee gaat veel plezier verloren. Wanneer Olifant en Varken besluiten Bever te helpen bij het bouwen van zijn nieuwe huis maakt de auteur op aanstekelijke wijze inzichtelijk dat contact met vreemdelingen verrijkend is en dat samenwerking loont. Het verhaal is prachtig geïllustreerd door tekeningen van Jeska Verstegen (recensie op meldpunt discriminatie regio Amsterdam, december 2007).

InHetDuitsInHetEngelsInHetFrans

 

Lang Leve OlifantXLang leve Olifant

Toen Olifant jarig was, stond hij in zijn nieuwe feestkleren voor de spiegel. Maar wat schrok hij van wat hij zag! Voor het eerst viel het hem op dat zijn slurf niet recht in het midden hing… En dat hij ook nog flaporen had… Olifant had ineens geen zin meer om feest te vieren. Hoe konden Varken en Bever hem zó nu ooit aardig vinden?
Net als De stem van Bever behandelt Lang Leve Olifant een thema dat sterk leeft in onze samenleving. De felgekleurde, vrolijke illustraties van Jeska Verstegen houden het prentenboek echter luchtig en maken ‘anders zijn’ bespreekbaar met jonge kinderen (recensie op trotsemoeders.nl).

Wat is Lang Leve Olifant een fantastisch boek! De tekeningen zijn prachtig, niet te druk, met humorvolle details en ze geven goed weer hoe Olifant zich voelt. Het verhaal is goed opgedeeld in kleine stukken tekst waarbij de tekeningen perfect aansluiten. Hierdoor is het ook voor jonge kinderen een geschikt boek om voor te lezen. Mijn tweeling van 3 jaar was erg enthousiast.

Mijn oudste zoon van bijna 6 jaar (Denneth) heeft ook aandachtig meegeluisterd toen ik Lang Leve Olifant aan zijn broer en zus voorlas. Olifant komt er in het verhaal achter dat hij “anders” is, hij heeft flaporen en een slurf die niet recht in het midden hangt. Olifant wordt daar verdrietig en onzeker door. Toen we bij het stuk aankwamen dat Olifant niet wil dat zijn vrienden hem zo zien, zei Denneth: “Dat begrijp ik wel, mama, ik wil ook graag dat andere kinderen niet zien dat ik anders ben”. (Denneth heeft “andere hersenen”). Daarom was het zo prachtig om de opluchting op het gezichtje van Denneth te zien toen ik voorlas dat Bever en Varken zeggen dat Olifant juist door zijn “andere” oren en slurf hún Olifant was, en ik op Denneth op weer een andere manier kon laten merken dat “anders-zijn” je juist bijzonder maakt!

Een tweede prentenboek over Olifant, Varken en Bever, dat onafhankelijk van het eerste boek, ‘De stem van Bever’*, gelezen kan worden. Als Olifant jarig is en in de spiegel ziet dat zijn slurf niet recht zit en dat hij flaporen heeft, wil hij geen feest vieren. Varken en Bever laten hem weten dat ze hem daarom nu juist zo leuk vinden en zo vieren ze toch deze bijzondere dag. De kleurige en sfeervolle illustraties die soms dubbele pagina’s beslaan en soms in een kader op enkele pagina’s staan vertellen het verhaal. De teksten die in of onder de illustraties staan zijn daarbij ondersteunend en aanvullend. Ze zijn vlot geschreven met hier en daar wat woorden die niet direct bij kinderen passen, bijvoorbeeld ‘hij besprenkelde zijn hals overvloedig met een geurtje’. Het boek biedt een mooie aanleiding om met kinderen te praten over uiterlijk en vriendschap. Door de aansprekende illustraties en het leuke verhaal voor kinderen vanaf ca. 3 jaar een erg aantrekkelijk prentenboek (recensie door Felix Meijer).

Lesbrief bij Lang leve Olifant

 

De Vrolijkste Verjaardag van SinterklaasXDe vrolijkste verjaardag van Sinterklaas

Wel bewust, en uitgedacht is het verhaal van Henna Goudzand Nahar, met illustraties van Helen Fermate: ‘De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas’. Over Fer, zwart met krulletjeshaar, die de vraag krijgt acrobatenpiet te worden bij de Sint. Hij mag mee naar het grote huis, waar hij veel pieten van allerlei pluimage ziet, de meesten wit. De dag erop: schminking time! Niet voor Fer. Een idee (…) verpakt nu in een fris kinderboek. Als dit de standaard gaat worden, is het één van de eerste in zijn soort. Leuk geschreven, met aardige illustraties (…). Origineel is het wel (recensie door Guus Smits, secretaris van het Sint-Nicolaasgenootschap).

Wij hebben hier het boek gelezen. Leuk! Goed geschreven en mooi vormgegeven. Met een mooie boodschap. Mijn dochter Nena vond het ook ‘geinig’ (door Harke-Jan Vermeulen).

Een erg leuk verhaal, mooie prenten en een goed verzorgd boek! De zoon van mijn collega (5 jaar), die ik het boek cadeau heb gedaan, wil er alsmaar uit voorgelezen worden (door Rob Braggaar).

Voor meer informatie en bestellen: www.devrolijksteverjaardag.nl

 

Ook komt het verhaal van De vrolijkste verjaardag van Sinterklaas ter sprake in het NRC van 29/30 oktober. nrczwartepietx